Huvudtema

Skolmobbning som tema – varför?


Frågan är lätt att svara på: för att mobbning är oacceptabelt. Varför någon blir mobbad är också lätt att svara på: därför att det finns mobbare. Min storebror Tapani är ett språkgeni. Är han utomlands en vecka kommer han hem och talar det besökta landets språk, även om han aldrig tidigare hört det. I dag talar han sju språk: svenska och finska fullständigt, engelska flytande, tyska, grekiska, spanska och turkiska i den grad att han kan kommunicera. Snart ger han sig i kast med estniska.
Han hoppade av gymnasiet på grund av den svåra mobbning han utsattes för.
– Lärarna gjorde inte ett jota, de brydde sig inte om det här även om de inte kunde undgå att se vad som pågick.

Han är inte säker på att han skulle ha valt språkstudier på högskolenivå. I så fall borde han ha fått hjälp mot sin sömnlöshet långt tidigare.
– Jag led av sömnlöshet redan som barn. Det var först i vuxen ålder, då jag fick rätt medicin och började kunna sova, som språken började fastna i mitt huvud.

Min bror är gift och har en son. Han bryr sig om utsatta människor, ställer upp i vått och torrt – tyvärr ibland till den grad att han själv far illa. Så gör vi alla tre syskon och så gjorde vår mamma.
Tapani klagar aldrig över att han blivit mobbad, trots att den ohälsa som hindrat honom från mycket gott i livet är ett tydligt spår av mobbningen. Han är kunskaps- och lösningsorienterad.

Han är händig och kreativ, musikalisk och konstnärlig. Han är utbildad byggnadsritare, båtbyggare och timmerman.
En gång beställde en jurist ett trädgårdsmöblemang av honom. Hantverkets pris – som var alldeles för billigt – passade inte damen, så hon slängde en självvald summa åt min bror. Var det för att hela han signalerar vänlighet? Var juristen en mobbare som nosade upp en sargad självbild? Det är frestande att skriva ”Jag skulle minsann ha tagit kärringen i nacken och hivat ut henne”. Fel! Man ska inte behöva ha förmågan att aggressivt försvara sig. Det är den som beter sig illa som bär ansvaret och borde skämmas.

En av mina goda vänner har blivit mobbad i skolan. Hon är extremt kunnig inom sitt yrke, men blir fortfarande i vuxen ålder fruktansvärt illa behandlad. Hon klarar inte av att ryta ifrån, men är tvungen att ringa ambulans då och då, för att hennes kropp skriker på hjälp på en mängd olika sätt så fort hon utsätts för någonting som påminner om mobbning.

En av mina väninnors son blev mycket svårt mobbad i skolan. När skolan äntligen, efter föräldrarnas återkommande försök, tog tag i problemet, ringde kuratorn till föräldrarna och sa:
– Nu vet jag varför han blir mobbad. Han klär sig inte som de andra!

Nej, det här får inte fortgå. I vårt artikelpaket lyfter vi fram ett riktigt skräckexempel på hur det går till i lilla Svenskfinland. En beteendevetare och en pedagogie magister, båda specialiserade på mobbning, bidrar med sakkunskap.


Chefredaktören Anne Manner hälsar:

– Alltför lite görs för att få slut på mobbningen. Vi vill lyfta fram kunskap som finns för att hjälpa arbetet på traven.