Kultur

 • Fyra läsare berättar om aktuella böcker de läst

  Inga-Britt Röjdahl har läst Ann-Sofi Carlssons femte bok ”Det är så här det känns när det är på riktigt”, en novellsamling. Ämnena varierar, allt från sommaryoga till barndoms- och ungdomsminnen.  I nio noveller behandlar Ann-Sofi Carlsson frågor om människans livsvillkor och utforskar gränsen mellan det onda och det goda, mellan friskt och sjukt, mellan fantasi och verklighet.
  Inga-Britt tycker att man känner igen sig i många texter och får sig en tankeställare. Hon är också förtjust i novellsamlingar. Ämnena blir många och varierande och man kan lättare sätta ifrån sig boken då man läst ut en novell och återvända till boken utan att behöva repetera vad som hände i föregående kapitel även om det går lite längre tid tills man fortsätter.

  Boken är utgiven på Scriptum 2023.
   
  Inga-Britt Röjdahl i Solf är boktokig, säger hon själv. Hon är allätare och läser mycket, alldeles speciellt på nätterna då inte John Blund behagar komma på besök.
  Hennes intresse för böcker och läsande väcktes hos mormor, där hon tillbringade mycket tid i barndomen. Hon läste sönder ABC-boken och på den vägen är det. Mormor läste mycket, mamma läste ännu mer och då hon läste varken såg eller hörde hon, minns Inga-Britt. Själv försöker Inga-Britt åtminstone hinna läsa allt som lokala författare ger ut, men hon läser så mycket mer.


  Aurora Norrgård, 9 år, har läst ”Silverräven på Storskäret” tillsammans med pappa Roger. Boken är skriven av Mats Fors. De vackra och stämningsfulla illustrationerna är gjorda av Mathias Ala-Kojola.
   Aurora:
  – Boken är bra. Både spännande och lugn. Det tog c. 20 minuter för oss att läsa igenom den. Lillebror Elliot, 3 år, orkade lyssna ungefär en halv sida.
  Boken handlar om silverräven Silver som flyr från en pälsfarm och blir jagad av jägare. Den får en kompis, Korpen, som hör och ser allt, vilket den också påpekar hela tiden. Fast boken var spännande var det inga problem att börja sova efter den.
   
  Silverräven på Storskäret handlar om en räv på rymmen, en korp som ser och hör allt och en originell fiskargubbe som ibland känner sig ensam. Under en sommar på den lilla ön Storskäret blir de bästa vänner, trots sina olikheter.
  Men räven är jagad. Och hur blir det när isen igen lägger sig över havet …
  Silverräven på Storskäret är en bok om havet, frihet, vänskap, samarbete, tillit och att ställa upp för varandra.
   
  Pappa Roger är en van sagoläsare. I Norrgårds familj läses kvällssaga så gott som dagligen.
  – Aurora läser mycket själv, men den här valde vi att läsa tillsammans, men hon skulle nog ha klarat den på egen hand. Eventuellt skulle det ha blivit lite problem vid vissa ord, så som delar på en båt. Det gick lätt att läsa den högt och kapitlen var lämpligt långa. Utan att det stod direkt så placerade man den i Österbotten med pälsfarmer, skärgård och så vidare. Boken väcker flera tankar om till exempel skräpinsamling och hur man kan skaffa sig mat.

  Boken är utgiven på Scriptum 2023. Boken är tänkt för 6 – 9-åringar.


  Helena Gädda-Krönars är den storläsande busschauffören som läser mycket, väldigt mycket, deckare, men också en hel del annat. Allra helst köper hon sina böcker, men är också en flitig biblioteksbesökare. Den lokala utgivningen ligger henne varmt om hjärtat och hon läser så gott som allt som kommer ut i Österbotten. Hon trivs med att känna igen sig i den österbottniska miljön och livet. Hennes lässtund är på kvällen då hon lägger sig i sängen och slappnar av från dagens hektiska framfart.
  Hennes hälsning efter att ha läst de två följande böckerna:

   
  K-G Backholm: Aforistiska tankesprång (Boklund publishing 2023)
   
  – En mycket läsvärd bok som manar till eftertanke. Boken innehåller i medeltal fyra aforismer per sida och sidornas antal är 47. Men man läser inte boken fort för det, så gott som varje rad manar till eftertanke, säger Helena.
  – Men man kan inte lägga ifrån sig boken, man bara måste fortsätta att läsa, lite i gången. Och hjärnan börjar arbeta….
   
  ”Han hade så mycket att säga
  att han drunknade i orden.”
   
   
  Catherine Lindelöf Granlund: Bara människor (Scriptum 2023)
   
  – I den här boken får vi följa med flera levnadsöden. Allt från flyktingen som kämpar med sin asylansökan till det äldre paret som sitter på ett boende, isolerade på grund av coronapandemin. Boken är absolut läsvärd och vi påminns om hur olika man kan uppleva samma eller liknande situationer i livet, säger Helena.

  ”Vi lever våra liv här på jorden, söker vår plats, vårt jag, kanske eller kämpar på med våra utmaningar. Vi är ensamma. Vi är en del i något större…”

  Text: Britt-Marie Norrgård
  Foton: Elof Gädda, förlagets foton


  Fler recensioner 15.4. Bland andra om de som finns med på bild.