Eldsjäl

  • Pensioneringen ger eldsjälen nya möjligheter

    Kännetecknen på en eldsjäl anses allmänt vara engagemang och kreativitet, kryddat med ett brinnande intresse, kreativ nyfikenhet och livsglädje.


    Göran Backman, eller Kapten Stromberg som han heter klädd så här, är ordförande för Oravais historiska förening.

    Britt-Marie Norrgård
    Foto: Anne Manner

    En eldsjäl är en mästare på att se möjligheter och hitta lösningar och är inte rädd för att ta initiativ.
    Just en sådan person hittar vi i Oravais och han heter Göran Backman. Han har många bollar i luften.

    – Nu då jag blivit pensionär har jag ännu mer tid med alla mina intressen, allt från golf och segling till historia och musik. Dessutom har jag nu tid att engagera mig i politik, i lokalpolitiken, där speciellt utbildnings- och kulturfrågor ligger mig nära hjärtat. Steget att stiga in i det politiska livet var inte långt, eftersom jag redan som rektor blivit van att läsa budgeter och tänka i årscykler.
     
    Nu har han en plats i kommunstyrelsen, bildningsnämnden, olika yrkesläroanstalters styrelser samt kulturinstitutioner i Österbotten, inklusive Världsarvsdelegationen.
     
    – Jag upplever att jag har mycket att ge, inte minst inom bildningen.
     
    Redan som barn en organisatör

    Göran berättar att han redan som barn var bra på att samla lika tänkande personer och organisera en verksamhet som ledde mot ett mål, som småningom uppnåddes och utvecklades vidare. Kreativa idéer, långsiktigt tänkande och organisering har lett till många hisnande resultat.
     
    – Jag har varit med och startat två golfbanor. Otaliga musikevenemang och rockband har jag likaså varit med om att starta och genomdriva. Och av en slump halkade jag in på historia genom Oravais historiska förening som jag var med och grundade då Oravais kommun hade en dyster period och nytänk behövdes.
     
    Nytt treårigt projekt

    Idag är besökscentret vid Oravais slagfält vida känt, långt utanför rikets gränser. Det synliga och ljudliga Kungliga Österbottens Regemente har sett till att människor i åtminstone hela Norden och Europa vet var Oravais finns.

    Regementet har fått möjlighet att uppträda på väldigt speciella och storslagna evenemang, som erbjudit både oförglömliga upplevelser och uppseendeväckande synlighet i media.

    Tack vare EU-projekt har området utvecklats från en liten vild idé till vad det är idag, då det året om tar emot tusentals besökare som vill höra mer om 1808-09-års krig och speciellt slaget i Oravais på autentiska platser, samt personer som vill njuta av en historisk måltid i restaurang Ädelbragd.
     
    – Det ena har gett det andra och idag är siktet inställt på nya möjligheter för den historiska turismen i Österbotten. Vårt historiska center är redan en historisk-pedagogisk institution där barn (och föräldrar) lär sig mycket historia utan att de märker det. 

    – I vårt nya treåriga projekt ingår att vi ska presentera lättåtkomliga resor om stenåldern, bronsåldern och till exempel sjöfarten i våra trakter, från norr till söder i vårt avlånga landskap. Beredskap för samarbete finns och det är a och o då man utvecklar något.
     
    Lugnet får vänta

    Det där lugna pensionärslivet lär nog få vänta ännu något år. Göran vet hur det är att på morgonen en skoldag stå utan vikarie då någon lärare blivit sjuk eller har sjukt barn. I mån av möjlighet ställer han upp, speciellt då någon av döttrarna ringer och frågar ”Moffa, vill du sköta eller vikariera?”.

    Långa, härliga seglatser är under planering liksom att fortsätta jamma med Obo Big Band.

    Lägg lite klubbtimmar och växthusodling och villaliv till det, så kan vi konstatera att en eldsjäl är en eldsjäl också efter pensioneringen, kanske ännu aktivare då inte ”jobbet stör”.