Tips

  • Gratis, naturligt myggmedel

    Getpors, eller skvattram, är ett beprövat medel mot myggor. Krossa blad och/eller blommor och gnid in huden.


    Skvattram eller getpors hette tidigare Ledum palustre på latin. Numera är det latinska namnet Rhododendron palustre
    . Växten är giftig, men har använts i öltillverkning och i form av avkok som medicin. Den erfarna skogsvandraren vet att den bedövande doften avskräcker mygg.

    Text och foto: Anne Manner

    Själv har jag känslig hud och aktar mig för att smörja in mig själv. Men att gnida in jackans eller skjortans krage hjälpte faktiskt också, märkte jag då jag jobbade inom skogsbranschen och var utsatt för myggens påträngande, obesvarade kärlek.

    Min mamma, född 1921, berättade att i hennes barndom användes getpors i linneskåpet, som effektivt medel mot mal. Så länge hon levde ville hon alltid plocka en bukett då getporsen blommade, för att dra in barndomens doft.


    Har myggen varit snabbare än du själv
    , så finns några naturliga hjälpmedel. En del har jag lärt mig redan som liten, andra har jag stött på under olika örtkurser och genom vänner och bekanta:

    • En isbit på myggbettet lurar egentligen kroppen att fokusera på kylan och det gör att klådan lindras.

    • Yoghurt lindrar klådan.

    • Kall havregrynsgröt lindrar också klådan. Havre har lugnande effekt.

    • Honung motverkar inflammationer och bakterier och hjälper mot klådan.

    • Groblad innehåller antihistamin och hjälper mot alla slags insektstick.

    • Aloe Vera lindrar både insektbett och solbränna.

    • Värmen från en hårfön kan också lindra. Varmt vatten och ett föremål du värmt upp och trycker mot bettet har samma effekt.

    • Tänk också på att du fortast slipper klådan om du låter bettet vara i fred, hur gärna du än skulle köra ett rivjärn över den kliande svullnaden.


  • Tips på sommarläsning

    Text: Britt-Marie Norrgård
    Foto: Anne Manner

    Helena Gädda-Krönars är en storkonsument av böcker, speciellt deckare. Hennes absoluta favorit är Camilla Läckberg, men en ny författare, vår egen deckardrottning, Nilla Kjellsdotter, har seglat upp på favoritlistan med sina hittills fyra böcker om konstapel Mija Wadö, som löser mordmysterier på den österbottniska kusten, med Oravais som utgångspunkt.
     
    Nillas första bok, I rättvisans blod, utkom 2020 och ledde till en hel serie ”Deckare från Österbotten” vid det anrika förlaget Norstedts i Sverige. Helena kände också genast att här hade vi något speciellt på gång och hon har inte blivit besviken.

    2022 Flickan i Stenparken
    2023 Himmelsgården
    2024 Tills natten är slut

    har bevisat att känslan var rätt.

    – Nilla fortsätter att imponera. Man kan följa med hennes utveckling i de fyra böckerna. Hon är så duktig, inte bara på att skriva. Hon är också en värdig representant för Österbotten i Sverige och numera på många håll i världen sedan hennes bok översatts till flera språk, säger Helena Gädda-Krönars.

    – Böckerna är spännande och det känns så speciellt att läsa om rysligheter i sin närmiljö.
    Man ser framför sig de olika platserna och känner igen sig, ja, ibland undrar man om man inte känner igen människorna som figurerar i boken också.

    – Så har du inte ännu bekantat dig med Nilla Kjellsdotters deckare ska du absolut göra det. Du kommer inte att bli besviken! hälsar Helena Gädda-Krönars.