Huvudtema

Landsbygd för alla?

I publicerande stund surrar traktorerna ute på åkrarna. Det som ska mätta många magar får sin början nu, sen får vi hoppas att vädret är gynnsamt med lämpliga mängder regn och värme. Oberoende av yrke och bostadsort är vi alla beroende av skörden, nämligen.

De som producerar maten är långtifrån ensamma om att bo i åkerlandskapen, nära till naturen. Men de flesta, även de som bor i betong och vandrar på asfalt, brukar ha någon form av anknytning, eller åtminstone tankar och känslor gällande landsbygden.

Vi börjar med statistik, fortsätter med korta uttalanden och öser sen på med två debattörer och en projektforskare.

Text: Anne Manner

Foto: Magnus Crawford

I slutet av år 2022 bodde 1 450 534 personer på landsbygden i Finland. Det gör drygt 26 procent.

95 procent av landets areal består av landsbygd. (Jord- och skogsbruksministeriets publikation 2021, siffrorna är Miljöcentralens, 2018)

Antalet jordbruks- och trädgårdsföretag minskar. År 2023 var de 42 217. Under tio år har antalet minskat med cirka 10 000, skriver Luke i en publikation 26.4.2024 av överaktuarierna Pia Outa-Pulkkinen och Irene Rosokivi.

Vi frågade slumpmässigt utvalda personer vad landsbygden betyder för dem.

”Mormor! Fortfarande, mer än 50 år efter att mormor lämnade jordelivet, finns de ljuvliga barndomssomrarna så levande i minnet.”

”Naturupplevelser, bara jag tar mig i kragen och åker ut från stan.”

”Min matkorg är full av sådant som produceras på landsbygden. Jag väljer alltid inhemskt så långt det går.”

”Jag ärvde lite skog och är intresserad av att sköta den, så jag brukar ta mig till mina små skiften då och då. Men jag har aldrig bott på landsbygden. Pappas hemgård är förfallen och ingen har råd att fixa till den.”

”Jag har inte tänkt så mycket på det där, men mina släktingar kanske får en vindkraftspark som granne och det väcker tankar. De är ju inte precis glada, med tanke buller och trafik. Klart att det finns både buller och trafik i stan, men…”

”Där skulle jag vilja bo. Men jag har inte råd att köpa hus och bil – för att ta mig till jobbet och för att hjälpa min åldrande mamma.”

”Vi hyr radhuslägenhet i en landsbygdskommun. Lugnt, goda vänner i närheten, men vissa grannar är riktigt elaka mot oss som är inflyttade från annat håll.”

”Hem, arbete, livsstil. Jag är född och uppvuxen här och kämpar vidare med mitt lantbruk. Tidigare hade jag lönearbete också, för försörjningens skull, men jag brände ut mig. Frun jobbar i stan.”