Kultur

Aktuellt. Österbottens bokmässa sista helgen i april!

På Österbottens bokmässa kan du träffa författare till böcker vi recenserat samt köpa böcker.

Det fullständiga programmet hittar du via länken här nedan. Du behöver inte logga in för att läsa.

www.facebook.com/osterbottensbokmassa

Biosfären

av Erica Håkans

Scriptum 2023

I en bok på 100 sidor presenterar Erica Håkans den framtid som är vår i form av korta texter på allt från sju rader till 1,5 sidor. Tillsammans bildar de en bok i den så kallade klimat fiktiongenren, ett nytt perspektiv på vår tillvaro där vårt förhållande till vårt klimat som vi själva skapat och fördärvat.

Men ur katastrofen föds något nytt.

Det här är inte en bok man läser hastigt, trots att den är kort i antal sidor och tecken per kapitel. Den stämmer till eftertanke och även sju rader ger alldeles tillräckligt att fundera på till en hel dag.

Den väcker ständigt nya tankar och är ingen bok man sträckläser. De korta kapitlen och tunna formatet gör den till en bok man lätt kan ha med sig och fortsätta läsa då andan faller på.

Boken börjar med universums historia, här behandlas slutförvaringen av kärnavfall och konsekvenserna av våra beslut idag som leder till desperation i augusti 2090.

Boken är en utmaning, men mycket intressant. Även en van läsare stöter på ord hen inte genast känner igen. Boken är lätt att lägga ifrån sig, men den lockar hela tiden till fortsatt läsning.

Inga-Britt Röjdahl

Berättelser från min avkrok

av Bo Rönnbacka

Boklund publishing 2023

342 sidor, större text. Bilder.

Boken inleds med en släktutredning över släkten i Esse-Terjärv-området. Småningom kommer författaren in på egna minnesbilder från och med 1950-talet för att slutligen mynna ut i en långdragen maktkamp med staten om tvångsinlösning av släktens skog.

Mellan pärmarna ryms förutom myndighetskamper också traktoraffärer, farfars Australienresa, hur man firade olika helger förr, TV-masten och livets allvar.

Boken blir ett värdefullt tidsdokument. Trots att en del berättelser har allvarliga teman, ryms även humoristiska inslag med, inte minst i personporträtten.

Personligen intresserade jag mig inte så mycket för släkten, men så fort man kom till författarens personliga minnen och kampen mot myndigheterna, slukade jag boken. Jag tror att många kan identifiera sig med den lilla människans kamp mot ”väderkvarnarna”.

Inga-Britt Röjdahl


Det är ju huvudlöst, sa pappa

av Eirik Granqvist

Scriptum 2023, 301 sidor + personindex, rikligt med foton

Vill du veta hur man blir konservator och vad en konservator gör så kan du läsa om det i Erik Granqvist bok.

Han berättar om sin barndom i Nykarleby, hur intresset för konservatorns arbete föds och hur yrket senare för honom ut i världen. Fjärilssamling, jakt och fiske föregår beslutet.

Han avbryter gymnasiestudierna, mot sin fars vilja, därav titeln på boken. Fadern var helt emot sonens planer, men undertecknade ändå passansökan då Eirik bad om det. Men han sade hårt och patetiskt: ”Jag tar min hand ifrån dig! Du får ingen hjälp hemifrån.”

Så bar det iväg, liftande till en brevvän i Tyskland och till slut ut i så gott som hela världen efter konservatorstudierna vid Helsingfors universitets zoologiska museum.  Han har bekantat sig med djuren i sina egna miljöer, skjutit en hel del för att konservera dem till naturhistoriska muséer runt om i världen. De franska alperna, Afrikas savanner och Östeuropas stäpper har alla bjudit på upplevelser och äventyr.

Läsaren får bekanta sig med ett alldeles extraordinärt levnadsöde då Eirik levande, observant och humoristiskt låter oss ta del av såväl hans lärostig som hans hyllade utställningar och innovationer.

Britt-Marie Norrgård


Gårdsfarihandlarens dotter och jag

av Harald Palmborg

Boklund publishing, 2024. 324 sidor.

En jättebra och läsvärd bok. Jag slukade boken från pärm till pärm!

Boken är en biografi som berättar om hans mammas liv och sen om hans liv. Den första delen är en hyllning till hans mor, som kom från fattiga förhållanden och hamnade så småningom i Helsingfors som hushållerska i ett fint hushåll. Hon lär sig mycket användbart och får hjälp och stöd i alla situationer, även då hon föder Harald som ogift. 

Den andra delen av boken berättar om Haralds uppväxt och liv, allt från hur han hittar sin tillkommande, bygger hus i Monå åt sin familj och så vidare. En livsöde liknande många andra, men ändå alldeles speciellt. Författaren är en varm människa med hjärtat på rätt ställe och hela boken präglas av en kärleksfull kristen tro. Med varm medmänsklighet beskriver han människoöden och tider som varit. 

Helena Gädda-Krönars