Kultur

Spöken bland oss

Man får tro vad man vill om spöken, men det har alltid intresserat människor att höra spökhistorier.
Inte behöver vi förstå allt och lite spänning i tillvaron är oftast välkommen.

Det har Haamu Kustannus (Spökförlaget) i Vasa tagit fasta på. Redan i tolv år har förlaget publicerat böcker med spök- eller skräckinnehåll. Sammanlagt finns idag 80 titlar i förlagets shopp. Allt från barnböcker till romaner för ungdomar och vuxna. Därtill kommer ännu spel, en CD-skiva med spökballader, postkort och anteckningsböcker med skräcktema.

Tiina Hautala, författare och förläggare.

Text: Britt-Marie Norrgård, kulturredaktör

Foto: Anne Manner

Hur kommer man på att börja samla på spökhistorier?

Det kan Tiina Hautala, författare och grundare av förlaget svara på:

”Det skedde under ett litterärt samarbete då författare från Österbotten (Ralf Andtbacka, Carita Nyström och Marko Hautala) samt författare från Yorkshire (Steve Dearden, Adam Strickson och Kath McKay) satt en regnig höstkväll på en pub i Yorkshire.

Vi hade tillbringat natten på ett hotell, som hade inrymts i en gammal bondgård. Ägarna hade i förväg gett oss små antydningar om att man ibland kunde känna en stark cigarrlukt i korridorerna och höra skriande hästar utanför fönstret. Då var det hotellets spöke som var i farten. Full av förväntan kunde jag klart och tydligt känna lukten av cigarr och på morgonen var jag säker på att en häst hade gnäggat under vårt fönster på natten!

Vi deltog i en spökvandring och lärde känna stadens historia ur en annan synvinkel. Vi lärde oss känna stadens gator och byggnader, som plötsligt fick ett helt nytt liv. Kusliga och otroliga människoöden spelades upp för våra ögon, och vissa blev alldeles omöjliga att glömma.

I sorlet av rösterna på puben, berättade jag för de andra i sällskapet, hur jag alltid fascinerats av det lokala och av spökhistorier.

Spökhistorierna vi brukade berätta för varandra som barn har för länge sen begravts under nya historier och fallit i glömska. Själv har jag däremot skrivit ner en del av dem, och så uttalade jag min önskan högt för de andra: jag önskar att någon skulle göra riktiga berättelser av dem, så att alla skulle kunna ta del av historierna.

Spökhistorierna vi brukade berätta för varandra som barn har för länge sen begravts under nya.

Bordssällskapet lyssnade tålmodigt på mig och ställde sedan en fråga: Varför gör du det inte själv?
Idén började genast spöka i tankarna.”

Eget förlag

Hennes första samling spökhistorier blev genast antaget av förlaget Scriptum och hennes första bok Andarnas stad – Spökhistorier från Vasa publicerades på finska och svenska 2009. Efter det blev det en bok i samarbete med Världsarvet, Ekot från istiden.

Men redan då hade Tiina Hautala i tankarna ett alldeles eget förlag som skulle koncentrera sig bara på spöken.

Den första boken på Haamu-förlaget blev Tiina Hautalas egen bok Andarnas Österbotten.
Boken innehåller spökhistorier från hela Österbotten och blev genast en succé och visade på ett uppdämt sug efter lokal historia på ett annat sätt. Snabbt kom också böcker skrivna av andra författare och barnböckerna med i utbudet och idag består över 50 % av Haamu-förlagets produktion av barn- och ungdomsböcker. Här talar vi inte om skräck, utan spänning och äventyr som kittlar fantasin. Även lättläst finns i utgivningen.

I Hautalas egen produktion finns en serie som utspelar sig i Världsarvet med titlar ss. Jättens fotspår, Spöket på Kummelgrund och Den stammande dödsskallen. Andra spöken rör sig till exempel på Österbottens museum i boken Det spökar på museet.

Tiina berättar att hon strävar efter att böcker som utspelar sig på tvåspråkiga områden också ska översättas till svenska så fort finansieringen ordnar sig. Den finlandssvenska marknaden är tyvärr så liten att förlaget inte kan vänta sig vinst på översättningarna. Men finns det vilja brukar det lösa sig. I augusti kommer till exempel boken Domowik i skuggan av Raseborg ut på svenska i samarbete med Luckan Raseborg.

Lokal historia

Det lokala verkar intressera läsarna allt mer. Nyligen har Tiina Hautala gett ut boken Andarnas Vasa på både svenska och finska. Det blev mycket material över då hon skrev om Vasa och Österbotten.

Så historierna i den här boken är helt nya, inte återanvända från någon tidigare bok. I serien finns också spökhistoriesamlingar skrivna av andra författare, t.ex. Andarnas Åbo på svenska och därtill kan man läsa böcker om andar i Tammerfors, Raumo och Estland på finska. Eller varför inte läsa om spöken på hotell. Dem har Tiina Hautala samlat i boken Hotellien henget.

Kräver Forskning

Även om man kan tycka att böckerna bara är fantasier så kräver de en hel del forskning. Tiina vill också ge faktakunskap om lokalhistoria, byggnadstraditioner och hur olika trauman påverkat uppkomsten av andar och spöken. Till exempel var nog Vasa brand 1852 ett betydligt större trauma än vi inser idag.

Då en hel stad brinner upp är det inte bara hem och hus som förstörs utan också alla myndigheter och ämbetsverk blir ”hemlösa”, de som ska ge oss hjälp och trygghet mitt i katastrofen.

Detta syns ännu idag i Vasa genom de breda esplanaderna och brandgatorna i så gott som varje kvarter i centrum av staden. Tidigare fanns det också betydligt fler brunnar i staden än lagen föreskrev, allt för att vara beredda OM katastrofen skulle upprepa sig.

Mångsidighet

I ett litet förlag gäller det att vara kreativ. Böckerna säljer bäst på specialmässor och lokala marknader. Förlaget har också temaprogram (Spökskolan – undervisningspaket) för skolklasser. Intressanta uppgifter och fakta samt en lärarhandledning ingår.

Man har också samarbetat med Vasa stadsorkester i Waasa Gothic-konserten, och guidade turer runt om i staden och landskapet avlöser varandra. Det finns också spel, vykort och tecknade seriealbum i shoppen. Författarna kommer från olika delar av Finland och andra delar av världen.

– Jag skulle aldrig ha trott att mitt udda intresse faktiskt skulle kunna bli mitt levebröd – det är helt fantastisk, säger Tiina Hautala och låter oss förstå att man aldrig själv ska döma ut sina snilleblixtar.